lördag 30 oktober 2010

Slutresultatet...

Det blev riktigt bra om jag får säga det själv....



En underbar dag för tegelläggning och en mindre underbar...


Fredag morgon körde vi igång med teglet. En helt underbar förmiddagen med suluppgång över slätten, kallt men vackert. Lördagen var dock inte fullt så vacker... 3cm snö och duggregn. Nåväl, det går att lägga tegel i båda fallen.


torsdag 28 oktober 2010

Tegeldags


Efter många om och men, (3 veckors väntetid mot 1 utlovad) så kom tillslut teglet till Umeå. Tack för det XL-Bygg. Vi körde hem det på släpen och insåg först på sista resan hur sjukt tungt det faktiskt var. Nåja, exakt hur mycket håller vi för oss själva men skall ni köra tegel så vet ni... det är tungt!

I och med att lördagen lovar regn och åter mera regn så improviserade vi lite läkt spikning och tegelläggning. Svärfar var på hugget och räknade så det stod härliga till. Bra blev det i alla fall... se ovan. Som vanligt så försöker vi att härma Fiskarhedens utseende och beställde därför Moniers Jönåkerpanna i tegelrött. Det blev rätt bra om jag får säga det själv. Slutresultatet lägger jag ut i morgon när vi är helt färdiga.

Äntligen lite jobb på carporten

Först bestämde vi oss för att framsidan på carporten blev dålig. Den nedre frontbrädan satt för högt och vi tog därför tillfället i akt en vacker eftermiddag och gjorde om det. Skillnaden ser man om man jämför med fotot här under där nedre brädan sitter betydligt högre.
En liten detalj kanske... men viktig. Man får genom detta något att lägga takfotsinklädanden mot men också en lite snyggare övergång till taket när brädan går hela vägen ut till takfoten.


torsdag 21 oktober 2010

Konsten att handla till grossistpris...

Vill man spara lite pengar på el och vvs material så har jag ett tips. Grejen med grossistbutiker som Ahsells är att de har ett listpris vilket inte någon kund verkar betala på riktigt. Alla enteprenörer som har ett konto hos dylika butiker har en rabatt. Ja, ja, några procent tänker några... Nej ofta mellan 40-70 % rabatt på listpriset är väldigt vanligt.

Anlitar man en "vanlig" enteprenör så skriver han listpriset på din faktura och tar sedan marginalen själv. Kan man i stället anlita en mindre enteprenör som accepterar att man köper in materialet själv så finns mycket pengar att spara. Detta kräver dock att man har ett företag i sin närheten som kan teckna avtalet och köpa ut grejerna. Många av dessa grossister säljer nämligen inte till privatpersoner.

tisdag 19 oktober 2010

Vi som bygger...

Äras den som äras bör säger man. Här är lite bilder på oss som bygger detta hus...

Dan och Johan... Kunskapen och entusiasmen... Något av stommen i bygget. Se hur jag studerar den riktiga byggaren för att lära av varje drag. Även vid fikat...

Elsa... den yngsta byggaren i familjen. Jobbar främst med lite mer komplicerade instalationer och sandslott. Här i ett komplicerat moment vid stolpspikningen..."Stör inte"
Gurra är något av våran grovjobbare i finkläder. Han drabbas alltid av att få hjälpa till med lite tyngre arbeten så som plintgrävning och inte allt för sällan anländer han något överklädd så som på bilden.
Pia är förmodligen den som bär mest av alla. Främst vårt gemensamma, framtida barn men ibland också div. grejer när hon bygger eller städar på bygget. Hon funderar även på att ställa upp i SM i släpvagnsbackning.

Självklart finns det även många fler så som Gun som tålmodigt serverar oss lunch varje dag och fikaväska, Kerstin som har oväntat mycket verktyg för en folkskolärare, Gammelmorfar som trots sin åldersglömmska verkar ha stenkoll på bygget, och många fler... Skandal att jag inte har några bilder på alla dessa hjältar. Det får bli bättring!

måndag 18 oktober 2010

Ekonomi



Jag gissar att det är många som sitter där ute och funderar på om ni skall bygga eller inte och i sådana fall, vad ni skall bygga. Siffrorna är rätt svåra att få grepp om varför jag gärna kan dela med mig av min kalkyl på Doppingen. Jag är själv revisor och tycker att det är rätt kul med budgetering...

Vissa grejer är sjukt svåra att beräkna så som i princip allt som har med markarbeten att göra. Vi har en extremt gynnsam tomt som är gjord av sand och matjord, ändå landade markarbetena på 60 tkr. (verkligheten stämde där rätt bra med budget även om den stora kostnaden var för maskiner och inte för fyllnadsmassor) Kalkylen här ovan är baserad på att vi gör i princip allt snickarjobb själva. El ,VVS och maskinarbeten är i princip det enda vi lejer för. Besparingen för att göra jobbet själv får jag till ca 6-700 tkr totalt. Inte så mycket så det gäller att man tycker att det är roligt också.

Något som jag missat i kalkylen är spik och skruv. Golvet är dock i dyraste laget vilket gör att det jämnar ut sig. Det som slår mycket är också priset på tomten. Vår tomt var dyr men med en billig tomt så kan man göra rejäla besparingar.

lördag 16 oktober 2010

Tidsplanen


Har fått frågor gällande att det bara är en carport på bilderna när vi påstår att vi bygger en Doppingen från Fiskarhedenvillan.


Här är tidsplanen för vårt bygge... I och med att vi gör mer eller mindre allt själva så klarar vi inte av att göra allt på en gång. Vi har delat upp det så att vi gör markarbetet, grunder och carport under sommaren/hösten 2010. Husleveransen sker i april 2011 och vi räknar med att vara klara för inflyttning någon gång vid jul 2011.

Takfotsinklädnad


Dagen har spenderats på bygget och ett av carportbyggets mest tidsödande delar har avverkats, takfotsinklädnad.... Det blir grymt snyggt och mer välgjort med inklädnad. Det ingick visserligen inte i budget men var helt klart värt det. Annars var kanske dagens hetaste notering att det har blivit riktigt kallt. Frös ordentligt om fingrarna på morgonen och fick ta ut kupévärmaren för att tina upp fingrarna några gånger.

Vinden tog pappen...


Vi går i väntans tider... Dels så väntar vi på en liten bäbis som är beräknad i februari. Men vi väntar också på teglet som skall pryda vår carport. Hade hoppas på att få lägga tegel i helgen men icke... I väntan på teglet har vi bara lagt på papp och spikat ströläkt vilket vi trodde skulle hålla. 4 st 3 tums spik höll läkten i råspånttaket men trots det så lossnade pappen en blåsig dag. Läkten hittade vi 25 meter bort och pappen fladdrande som en trasa i vinden. Svärfar Dan räddade situationen med några väriktade spik. Nu missade jag att ta en bild på misären men jag har fotat min lagning som tog massor med tid att göra och som trots det bara blev halvbra.

Carportbygget fortsätter

Det har varit rätt tyst här på bloggen nu när jag har börjat att jobba heltid igen. Även takten i bygget har försämrats avsevärt i och med jobbandet. Det gör visserligen inte så mycket då vi mer eller mindre följer tidsplanen. Det blir dock lite mindre att blogga om. Några milstolpar har dock tagits under de senaste veckorna. Alla väggar är klara,



liksom att vi investerat i en dörr... 500 kr på blocket. Helt i ek som vi sedan målat vit. Handtaget från Biltema för 149kr. Billigt men snyggt.



måndag 4 oktober 2010

Min nya leksak Dewalt D51850



Som jag tidigare har berättat så har jag testat att importera en spikpistol från USA. Pistolen kostar enligt www.prisjakt.se 3899kr till bästa pris i Sverige. Importen kostade mig 1600kr i pris och frakt samt lite mer än 450 kr i tull och moms dvs. totalt knappt 2100kr. Sjukt billigt!! Det tog ett tag (ca 3 veckor) att få den levererad men har man inte brådis så är det värt det. Det är ju inga problem att koppla den mot Svenska kompressorer när det är samma kopplingar. Jag kör på en 2hästars kompressor med 25 liters tank. Det är så långt inga problem med kraften men jag har inte spikat jättemycket. Jag var faktiskt lite orolig att min 2 hästare skulle skulle vara för klen. Kraftull måste man nämligen säga att den är... det smäller som en älgstudsare när den slår in spiken och problemet har snarare varit att den slår spiken för hårt. Skulle garanterat kunna lägga ned en älg på 50 meter.

söndag 3 oktober 2010

Fler bilder på carportbygget...




Vi har blivit med carport

27 graders taklutning är bra för att få snö och snickare att falla ned.


2a dagen fick vi upp takstolarna och började spika tak.
Första dagens resultat...
Första brädan på höjden... en milstolpe.

Vi har ägnat veckan åt att resa vår carport och det har varit ett ruskigt tempo för att få allt gjort. Bygge från 7-18 varje dag och målning i garaget efter middagen. Men nu är det mest vitala klart och det känns ruskigt bra.