torsdag 26 maj 2011

Fönstersättning

I vekan har jag jobbat på mitt ordinarie jobb som vanligt så svärfar har fått slita själv på bygget. På tisdagen kunde jag dock kompa ut några timmar så att vi hann sätta in fönstren. Efter lite rappel med borrmaskiner som var för små och som knappt orkade med karmskruven så fick vi dit dem.

Övervåningen med de nya fönsterna på plats....

Utan fönster...
Dörren passade inte då man var tvungen att ta bort syllen vilket var lite märkligt när syllen var färdigkapad i rätt längd.
Svärfar gör i ordning ramen för uppsättning av köksfönster.

söndag 22 maj 2011

Ännu en tegeldag...

I dag var det tegelläggardag nr 2. Dag 1 hade ju gått sjukt bra. Vi fick upp teglet i ett kick och det rullade på bra efter det. Jag var lite ledbruten men då visste jag inte hur det skulle kännas efter dag 2. Helt otroligt vad det känns i benen och ryggen att ha staplat ut 1600 plattor och ha gått med krökt rygg i två dagar. Nåväl... så här snyggt blev det och så här glada var vi efteråt. Ett enormt tack som vanligt till svärfar Dan. Bara några sista bitar de närmaste dagarna så har vi gjort klart allt takarbete.



Huset med perspektiv från slätten.... fick springa och hämta plast som blåst iväg....
En bit på väg....

lördag 21 maj 2011

Tegeltajm


Då var det dags för ännu en sån där dag som man gruvat sig för... att lyfta upp 7 ton tegel på taket. Det började lite knackigt när vi inte kunde hitta nyckeln till traktorn och var tvungen att slita upp ägaren 07:30 en lördagmorgon. Nåväl det har gått skitbra och på ett par timmar fick vi upp allt tegel till de övre sektionerna som var viktigast att klara av och sedan kunde vi släppa hem dagens arbetsstyrka och stapla ut plattorna på egen hand.

Så här gjorde vi för att få upp teglet. Traktor första metrarna och sedan en langningskedja med flitiga kompisar som förmodligen har träningsverk i morgon bitti. Notera att taket är klart på den här bilden. Nice!

Notera höjden på teglet. Ovärderligt att få hjälp med att langa upp det...

Lars var en klippa i traktorn. Här ser man ett proffs in action. Man har mycket att lära...

Dagens första fikapaus. Pia och Elsa levererade kaffe och mackor.



torsdag 19 maj 2011

Bygget fortsätter men i lägre tempo...


Bygget fortsätter trots att jag återgått till mitt arbete på revisionsbyrån. Svärfar Dan jobbar på, oftast ensam, och gör ett fantastiskt jobb. Själv blir det främst kvällar och helger men det är löjligt vad lite man hinner med i förhållande till när man jobbar heldagar. Så här ser i alla fall statusen ut just nu... i helgen kommer förhoppningsvis även teglet upp.
Svärfar har jobbat många dagar på taket och gått från smått höjdrädd till en riktig fasadklättrare. Det är mycket piller kring kupan och vindskivorna.

Mitt kvällsjobb har varit att panela och vika plåtar....

Tidvis öser regnet ned och då har det varit isolering...

En radio har vi skaffat och det är helt otroligt vad mycket trevligare det blir med denna på plats.
Lelle och Kerstin hjälpte oss förra helgen att måla panel. Gick fort när vi var 4st som kunde hugga i.

lördag 14 maj 2011

V nr 3 på bygget... kurs i Stockholm

Efter att taket var på så var också mina inledande dagar av ledighet till ända. Detta har inneburit att svärfar varit ensam på bygget i veckan och att jag befunnit mig på en kursgård utanför Bålsta. Därmed inte fullt lika stora förändringar under veckan men nog så viktiga och tidsödande när svärfar finlirat kring takkupan, byggt verandan samt takfotsbrädor.
Verandan var vi tvungna att göra för att kunna panela då anslutningarna mot väggen måste göras först. Här har jag hunnit börja med panelen så smått.
Kolla in den snygga takfoten med "kinavipp" som tillkommit under veckan.

Elsa är en flitig byggare men var här mest sugen på att åka hem....

Under lördagen så lyfte jag och min far in alla fönster under tak. Känns bättre att inte ha dem stående bredvid vägen samt att vi slipper täcka dem. Vinden hade under veckan gjort konfetti av presenningen som vi hade över dem tidigare.

fredag 6 maj 2011

Traktor L25B...


Stort tack till ägaren som låtit oss låna denna pärla några gånger. Det har varit ovärderligt att få lyfta runt materialet samt lossa bilarna som inte alltid har så god framförhållning. Har blivit bättre på att köra men att lossa fullhöga buntar med isolering blev något för mycket. Tippade nästan alla balar i backen framför huset och fick handdra dem till sin plats.

Dag 14 Sista rycker på taket

Sista dagen på min 2 vekors ledighet och gårdagens läktning skulle kompletteras och göras färdig. Det tog lite tid att få till alla pinnar i diverse riktningar...

Taket är klart så när som på teglet. Att ha bra väder var en nyckel under dessa första veckor. Vi har nu jobbat 14 dagar på drygt två veckor och knappt sett en regndroppe. 10 min innan vi var färdiga så började regnet att vräka ned. Helt sjukt vilken tajming. Hade regnet kommit någon dag tidigare så hade det varit problem.

Vy från carporten när jag slappade med en kopp kaffe.

Dan in action...

torsdag 5 maj 2011

Dag 13 Papp och läkt






Näst sista dagen av min inledande semester med syfte att få grejerna under tak. Som ni ser på bilderna så har vi nått det målet när tak med papp och läkt börjar att vara på plats. Bara några sista kompletteringar i morgon så är vi klara. Vi ligger faktiskt så mycket som 14 dagar före vår ordinarie tidsplan vilket är trevligt. Stort tack till vår "Chef" Åke och Guns otroligt händige bror Göran för deras insatser på hög höjd de senaste dagarna. Det är ovärderlig hjälp när inte alla gillar höga höjder. Åkes livlina har också varit fullständigt livsviktig vid jobb nära kanterna.

onsdag 4 maj 2011

Dag 11-12 Råspont, vindskivor och papp





Två tuffa dagar har passerat då vi lagt råsponten på taktet och satt upp vindskivorna. Sjukt högt är det och det gäller att man är försiktig. Vi kör livlina med sele när vi jobbar närmast kanterna. För övrigt har Arbetsmiljöverket varit förbi och dömt ut vår ställning men det är inte mycket de kan göra när vi bygger privat och inte som näringsidkare. Stort tack till Gustav, Jan, Åke och Göran som gjort insatser under dagarna.

"Ta ingen skit..."


Brukar ju grynet säga. Detta är en byggblogg men jag måste ändå lägga in en kommentar om min traumatiska upplevelse under gårdagen.... Jag kör i går vägen från backen och ned mot kronoparken intet ont vetande om vilken fruktansvärd upplevelse som skall drabba mig. Där i korsningen vid E12 och Ica Kvantum så möter jag i en lyckstolpe en "Skitlaget i norr" flagga i en lycktstolpe. Jag höll nästan på att köra av vägen... Har det inte gått för långt när denna otillbörliga tingest får hänga orört i en stad som Umeå. Kan inte någon hjälpa staden att avlägsna denna fruktansvärda skamfläck från dess högt uppsatta position. Om inte annat, kanske personalen på Ica Kvantum, för jag kan meddela att det inte blir några shoppingresor till den affären om jag måste möta denna obehagliga uppsyn varje gång.

måndag 2 maj 2011

Dag 10 Råspontluchkor


Efter en bra lyftdag så kunde vi börja dag 10 med en skön känsla. Vi riktade takstolar och kompletterade gips vilket tog några timmar. Det gäller ju att få allt så bra som möjligt för att de förkapade råspontluckorna skall passa mellan takstolarna. När vi väl drog igång med råsponten efter lunch så gick det rätt fort. Höjden hade vi gruvat lite för men Dans fantastiska ställning fungerar bra och gör att höjden inte vara något problem. Det är bara sista biten vi måste krypa och det gick rätt bra. Stort tack till min bror Gustav och Pias bror Jan som hjälper oss dessa dagar.

Dag 9 Takstolslyft





Då var dagen kommen för det stora lyftet. En hel del bök var det främst med järnbalkarna och fullt upp hela dagen. Bra blev det i alla fall och allt är på plats...